Σαν τα “σάπια” χιόνια
Όπως αποδεικνύεται είναι όλο και πιο δύσκολη υπόθεση να διατηρείται το μενού γεμάτο κατά το πέρασμα από μια γενιά σε μια άλλη. Για αυτό και οι μεταφορές, επανεκδόσεις κ.λπ. κυκλοφορίες ανάλογου είδους και ύφους είναι το “σπαρτιάτικο” γεύμα που μας κρατά απασχολημένους μεταξύ μεγάλων αλλά αραιών ακόμη κυκλοφοριών στη νέα γενιά.
Το Dead Nation: Apocalypse Edition λοιπόν έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του Dead Nation στο PlayStation 3. Παρά το χρόνο που παρήλθε είναι προφανές ότι η Housemarque δεν μπόρεσε, μικρό studio γαρ, να φέρει τα πάνω κάτω. Είχε άλλες προτεραιότητες άλλωστε, όπως το πολύ καλό Resogun (review).
Συνεπώς για το Dead Nation: Apocalypse Edition ισχύουν, κανονικά, όσα μπορείτε να διαβάσετε στο review που ετοιμάσαμε πριν χρόνια. Ενδείκνυται άλλωστε αφού δεν υπάρχει λόγος να αφιερωθεί χώρος για απλή επανάληψη. Οι λοιπές διαφορές στο top-down survival shooter είναι κάθε άλλο παρά “αποκαλυπτικές”. Σε τεχνικό επίπεδο, ναι η ανάλυση είναι 1080p, ναι τα καρέ δεν ξεκολλούν από τον αριθμό των 30 ανά δευτερόλεπτο (αν και είναι να απορεί κανείς πώς δεν κατέστη δυνατό να κινηθούν ακόμη υψηλότερα) και σίγουρα ο φωτισμός είναι ακόμη πιο ρεαλιστικός. Δεν αλλάζει βέβαια ότι…μας τρώνε τα σκοτάδια. Αλλά είναι πιο όμορφα.
Τουλάχιστον η νέα έκδοση περιλαμβάνει το DLC που προσθέτει τα Endless και Arcade Modes. Το πρώτο φαντάζεστε τι είναι ενώ το δεύτερο είναι η κλασική παραλλαγή με εχθρούς που εμφανίζονται κατά κύματα. Πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι τα challenges, με τον παίκτη να θέτει χρόνο και score ως στόχο που καλούνται να πετύχουν άλλοι παίκτες, οι οποίοι μπορούν να βλέπουν τις κινήσεις που έκανε ο δημιουργός του challenge.
Αν είναι να ξεχωρίσει ένα νέο mode στο Dead Nation: Apocalypse Edition τότε αυτό είναι το Broadcast+. Το εν λόγω mode αποτελεί μια πρώτη εφαρμογή μιας λειτουργίας για την οποία ακούμε από την πρώτη ανακοίνωση του PlayStation 4 αλλά δεν την βλέπουμε μέχρι στιγμής. Γεγονός που κάνει ακόμη πιο περίεργο το γεγονός ότι συνοδεύει, τελικά, επανέκδοση τίτλου τετραετίας. Στο Broadcast+ λοιπόν όλα ξεκινούν προβλέψιμα αφού ο παίκτης κάνει live stream του παιχνιδιού. Η διαφορά είναι πως άλλοι παίκτες μπορούν να ξεκινήσουν ως θεατές αλλά και να επηρεάσουν τη συνέχεια του παιχνιδιού. Φίλοι ή άγνωστοι μπορούν να ψηφίσουν αν θα εμφανιστεί κάποιο είδος εχθρού μετά, αν θα βοηθήσουν τον παίκτη με προμήθειες κ.λπ.
Δεν θέλει και πολλή σκέψη για να φανταστεί κανείς ποια θα είναι η κατάληξη σε μια παρέα που αποφασίζει να δοκιμάσει την υπομονή του παίκτη πολύ περισσότερο από όσο θα τολμούσε η Housemarque. Για τον ίδιο λόγο είναι απορίας άξιο το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις όταν αντί για ένας παίκτης…παθαίνουν δύο σε co-op session. Αν το Dead Nation ήταν εξ αρχής ακόμη καλύτερος τίτλος, τότε αυτό το mode και μόνο θα ράγιζε καρδιές, θα δημιουργούσε έχθρες αλλά θα γεννούσε και streaming θρύλους.
Για αυτό και η παρούσα έκδοση θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται Troll Nation: Apocalypse Edition.