Καλός ήχος είτε με PlayStation είτε χωρίς
Η Sony είναι πολλά πράγματα. Αλλά όπως μαρτυρά και το όνομά της, η πρώτη της νιότη αφιερώθηκε στον ήχο. Σήμερα, αν παρατηρήσει κανείς τα προϊόντα της, δεδομένων και των συνθηκών της αγοράς, ο ήχος δεν αποτελεί βασικό πυλώνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία ξεχνά.
Για αυτό και το PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0 (ή PlayStation Gold Wireless Stereo Headset στην αμερικανική αγορά) αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Με κόστος περί τα 100 ευρώ προσφέρει μια ιδιότυπη ισορροπία με στόχο να αγγίξει κατόχους PS3 και PS4 αλλά και πολλούς ακόμη. Χρήστες PC/Mac και λοιπών φορητών συσκευών (PS Vita, 3DS, smartphone, tablet) καλό είναι να διαβάσουν με προσοχή τις εντυπώσεις μας.
Κατασκευή, υλικά, σχέδιο
Η πρώτη επαφή με το headset είναι ελαφρώς απογοητευτική. Μην πτοείστε όμως, διότι υπάρχει λογική εξήγηση. Το μινιμαλιστικό σχέδιο του headset φέρει νότες από Beats και είναι πραγματικά όμορφο. Αν και αρκετά ογκώδη, όλο και κάποιος θα μπει σε πειρασμό να χρησιμοποιήσει τα ακουστικά εκτός σπιτιού, ακριβώς επειδή είναι καλαίσθητα. Όσο τα βλέπετε χωρίς να αγγίζετε τουλάχιστον. Το πλαστικό πρωταγωνιστεί στο headset και αποτελεί από μόνο του λόγο για να αποθηκεύετε τη συσκευή στην πρακτική μαλακή θήκη που, ευτυχώς, περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Δεν είναι παράξενο πως τα τμήματα με τις κάψες διπλώνουν και η αίσθηση από την κίνηση είναι πως όλο και κάτι μπορεί να πάει στραβά. Δεν πηγαίνει βέβαια, αλλά αν περιμένετε στιβαρότητα, τότε ματαίως περιμένετε. Τουλάχιστον τα καλύμματα των τμημάτων που “διπλώνουν” είναι αφαιρούμενα προκειμένου να κάνουν χώρο για άλλα που πωλούνται ξεχωριστά, με artwork από το έναν ή τον άλλον τίτλο, για να δηλώσετε προτιμήσεις και αισθητική. Σκεφτείτε “faceplastes του Xbox 360” και δεν θα έχετε πέσει και πολύ μακριά. Όταν φτάνουμε όμως στις ίδιες τις κάψες των ηχείων, είναι ξεκάθαρο πως εκεί η Sony δεν ξέχασε τι σημαίνει premium. Οι εξαιρετικά μαλακές κάψες από δερματίνη είναι πραγματική απόλαυση, ενώ η επίστρωση καουτσούκ στην εξωτερική πλευρά έχει ευχάριστη αίσθηση στο χέρι και “κρύβει” τόσο τα διαθέσιμα πλήκτρα όσο και το μικρόφωνο. Όλα αυτά συγκεντρώνονται γύρω από το αριστερό ηχείο. Η θέση τους θέλει κάποια συνήθεια, με εξαίρεση το μικρόφωνο, το οποίο δεν είναι παρά μια κουκκίδα. Είναι λογικό να μην πρόκειται για το καλύτερο μικρόφωνο όλων των εποχών αφού καλείται να αιχμαλωτίζει τον ήχο από περίεργη θέση, αλλά είναι παραπάνω από αρκετό στο gaming, πολλές φορές και σε άλλες περιπτώσεις.
Πλήκτρα και θύρες
Όλα ξεκινούν από τον κεντρικό διακόπτη που έχει τρεις θέσεις: OFF, 1 και 2. Η πρώτη κρίμα είναι να εξηγηθεί. Στη θέση 1 τα ακουστικά λειτουργούν στη φυσιολογική του κατάσταση. Στη θέση 2 ενεργοποιείται ενίσχυση μπάσων. Στην ίδια θέση ενεργοποιούνται και custom ρυθμίσεις που γίνονται μέσω του Companion App στο PS4. Αλλά αυτό θα μας απασχολήσει λίγο αργότερα. Πάνω από αυτό το διακόπτη που βρίσκεται μπροστά και χαμηλά όπως φορά κανείς τα ακουστικά, υπάρχει ένας ακόμη διπλός διακόπτης με εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία. Εφόσον ο παίκτης επιλέξει να ακούει τόσο ήχο από το παιχνίδι όσο και από voice chat μέσω των ακουστικών (μπορεί κάλλιστα να επιλέξει μόνο το ένα ή το άλλο), o διακόπτης αυτός επιτρέπει την αλλαγή ισορροπίας στην ένταση. Πατώντας την επιλογή sound ανεβαίνει η ένταση του ήχου από το παιχνίδι και πέφτει εκείνη της φωνής των άλλων παικτών, ενώ με το πάτημα του πλήκτρου chat γίνεται το ακριβώς αντίθετο.
Κινούμενοι στο πίσω μέρος , συναντούμε το πλήκτρο VSS, δηλαδή το πλήκτρο που ενεργοποιεί/απενεργοποιεί το Virtual Surround Sound. Για αποφυγή λαθών, φανταζόμαστε, το VSS δεν ενεργοποιείται με απλό αλλά με παρατεταμένο πάτημα και προσομοιώνει μέσω software πολυκαναλικό περιβάλλον 7.1. Παρακάτω υπάρχει ρυθμιστής για τη γενικότερη ένταση του ήχου και ακόμη πιο κάτω πλήκτρο Mute για σίγαση με ένα μόλις πάτημα.
Στο κεντρικό ακριβώς σημείο, κάτω από το αριστερό ακουστικό, βρίσκονται δύο θύρες: μια micro USB (για φόρτιση) αλλά και μια για κλασικό mini jack.
Αξεσουάρ
Τα ακουστικά δεν έρχονται μόνα τους στη συσκευασία. Πέραν της μαλακής θήκης που αναφέραμε ήδη, θα βρείτε ένα (πολύ) κοντό καλώδιο micro USB, ένα καλώδιο mini jack για ενσύρματη σύνδεση αλλά και ένα ασύρματο stick για συγχρονισμό με συσκευές.
Συγχρονισμός με συσκευές
Αρκετά περιεργαστήκαμε το headset αλλά το επόμενο βήμα είναι η σύνδεση με την όποια συσκευή. Επισήμως το PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0 αναφέρεται ως ιδανικό για PS3, PS4 και PS Vita, αλλά και για PC, Mac και άλλες φορητές συσκευές. Στην πράξη, ακόμη και το PS Vita ανήκει στις “άλλες” φορητές συσκευές, όπως φαίνεται από τους δύο τρόπους σύνδεσης του headset.
Τα σενάρια είναι δύο. Η ασύρματη δικτύωση από τη μία, που απαιτεί τη χρήση του USB stick ή η ενσύρματη που απαιτεί το καλώδιο mini jack. Το πρώτο σενάριο ισχύει σε PC, Mac, PS3 και PS4 ενώ όλες οι άλλες συσκευές πέφτουν στη δεύτερη περίπτωση.
Σε κάθε περίπτωση το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι μπέρδεμα με ρυθμίσεις (αν και υπάρχει και εξαίρεση). Ο χρήστης τοποθετεί το stick σε θύρα USB, ενεργοποιεί τα ακουστικά και όλα είναι έτοιμα. Δεν χρειάζεται ζευγάρωμα, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη επιλογή, δεν υπάρχει καν λόγος να ψάξετε πού είναι οι ρυθμίσεις.
Εκτός αν θέλετε να συγχρονίσετε με PS3. Εδώ ισχύει κάτι λίγο παράξενο και ανούσιο. Με εξαίρεση το να αγνοείτε συστηματικά τα firmware updates της κονσόλας, τότε θα λείπει η υποστήριξη για το headset. Αν δεν τα αγνοείτε, είναι πιθανό η σχετική ρύθμιση να είναι απενεργοποιημένη, ειδικά αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά headset με την κονσόλα. Τότε πρέπει να πάτε στα Settings, να εντοπίσετε την επιλογή Stereo Headset Audio Extension και να επιλέξετε “On”.
Στην περίπτωση PC και Mac, τα πράγματα είναι ανάλογα καλά με την εμπειρία που έχει κανείς στο PS4. Τοποθετείτε στην κατάλληλη θύρα το USB stick, ενεργοποιείτε το headset και είστε έτοιμοι. Φυσικά και μπορείτε να πειράξετε το τι θα ακούγεται από που, ποιο μικρόφωνο θα χρησιμοποιεί το σύστημα κ.λπ., όπως άλλωστε γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις και με οποιοδήποτε άλλο headset.
Σε PC/Mac προφανώς και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το καλώδιο mini jack. Δεν προτείνεται βέβαια διότι τότε η μεταφορά του ήχου γίνεται αναλογικά και όχι ψηφιακά όπως στην περίπτωση της ασύρματης επικοινωνίας. Η σύνδεση mini jack πάντως είναι μονόδρομος για κάθε άλλη συσκευή. Είτε πρόκειται για το PS Vita, smartphone, tablet ή οτιδήποτε με έξοδο ακουστικών, το καλώδιο αρκεί. Τότε το headset λειτουργεί παθητικά και δεν είναι ανάγκη να ενεργοποιήσετε το διακόπτη.
Άπαξ και συνδεθεί καλώδιο όμως, ξεχνάτε το Virtual Surround Sound και μένετε σε στερεοφωνικό ήχο.
Ήχος
Ωραία όλα αυτά αλλά…το αυτί τι έχει να πει; Οι εντυπώσεις είναι καλές, όχι εξαιρετικές. Είναι δε απολύτως λογικό αφού ο μόνος τρόπος να περάσουμε σε ουσιωδώς καλύτερα ακούσματα είναι να δώσουμε ακόμη περισσότερα χρήματα. Επομένως μένουμε ευχαριστημένοι. Αν μη τι άλλο ο ήχος που αποδίδουν τα δύο drives των 40 χιλιοστών που χρησιμοποιεί το παρόν headset, συγκρίνονται περισσότερο με ανταγωνιστικά προϊόντα που συνήθως τιμολογούνται λίγο πιο ψηλά και εδώ ακριβώς φαίνεται τελικά η εμπειρία της Sony. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι η Sony έριξε το βάρος της εδώ, όσο και στην ευκολία χρήσης, και προτίμησε να κάνει οικονομία κυρίως σε υλικά. Άλλωστε είναι σημαντικότερο να μείνει κανείς ευχαριστημένος με τον ήχο όταν ξοδεύει το αντίστοιχο ποσό, από το να έχει να δείχνει μια πιο “γλυκιά” άρμοση.
Η Sony προτίμησε να δώσει έμφαση σε μεσαίες και υψηλές συχνότητες, “ρίχνοντας” κάπως τα μπάσα. Η ισορροπία αυτή σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι πάντα εντυπωσιακός ο ήχος, αλλά σίγουρα δεν στερείται λεπτομέρειας και μεταφέρει την πληροφορία που πρέπει. Στο gaming η διαφορά αυτή έχει, ανάλογα με τον τίτλο βέβαια, πρακτικές επιπτώσεις. Στη βέβαια τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, οπότε εκεί είναι πιο εύκολο να εστιάσει κανείς στη μερική αδυναμία του PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0.
Τα του Virtual Surround Sound εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το τι περιμένετε. Εκ πεποιθήσεως δεν είμαστε φίλοι τέτοιου είδους λύσεων αφού, πέραν της πρώτης εντύπωσης, συχνά αφαιρούν περισσότερα από όσα προσθέτουν. Η ένταση πέφτει, τα μπάσα γίνονται ακόμη πιο ασθενή και η συνολική ρύθμιση δεν είναι ιδανική για όλες τις περιπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι, με το Companion App του PS4, επιτρέπεται η φόρτωση ή και η δημιουργία άλλων ρυθμίσεων.
Εργονομία
Όσοι δεν έχουν δοκιμάσει headset επιπέδου (τόσο σε ήχο όσο και σε τιμή), τότε το πιο πιθανό είναι να έχουν αντιμετωπίσει εργονομικά ζητήματα. Πολλές φορές, ακόμη και αν ο ήχος είναι καλός, η φθηνή κατασκευή σημαίνει πίεση σε αυτιά και κεφάλι μετά από ώρα χρήσης.
Τέτοια πιθανότητα δεν υπάρχει ουσιαστικά στο headset της Sony. Είναι τόσο αναπαυτικό που ουδέποτε σημειώσαμε πίεση ή ενόχληση ακόμη και με πολύωρη χρήση (να ‘ναι καλά το campaign του Watch Dogs και το deadline). Επιπλέον οι αρμόσεις με τις κάψες επιμηκύνονται για καλύτερη εφαρμογή, οι ίδιες οι κάψες είναι εξαιρετικά αναπαυτικές και αφήνουν αρκετό χώρο για κάθε είδους αυτί. Όταν τα φοράτε είναι πολύ πιθανό να μην ακουμπά καν το αυτί σας στην επιφάνεια του ηχείου. Είναι τόσο ευρύχωρα.
Θυμάστε όμως τη δερματίνη; Αν είστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσετε το headset για πολύ ώρα, είναι θέμα χρόνου να…ιδρώσει και να “ανάψει” το αυτί σας. Είναι φυσιολογικό αφού η δερματίνη δεν “αναπνέει” όπως άλλα υλικά, αλλά αυτό είναι μάλλον το κόστος για τη συνολικά καλύτερη αίσθηση που αφήνει το υλικό. Σημειώστε ότι δεν θα αρχίσετε να ιδρώνετε σε χρόνο μηδέν. Αλλά μετά από μια ώρα περίπου δεν το γλιτώνετε. Πόσο μάλλον τώρα που είναι και καλοκαίρι.
Μπαταρία
Ως προς την αυτονομία, συμβαίνει κάτι πρωτότυπο (για τα δεδομένα της αγοράς τουλάχιστον). Η Sony υπόσχεται διάρκεια 8 ωρών και…πετυχαίνει ακριβώς αυτό. Κατά τα φαινόμενα το χειρότερο ενδεχόμενο είναι 7 ώρες και κάτι. Εκτός αν έχετε συνήθεια να το παρατάτε κάπου ενεργοποιημένο. Τότε βέβαια δεν σας φταίει η μπαταρία. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι το headset…αντέχει περισσότερο, κατά μέσο όρο, από το DualShock 4. Ορίστε ένα από τα περίεργα της γενιάς λοιπόν.
Companion App
Και φτάνουμε στο Companion App. Θεωρητικά αποτελεί καλή ιδέα. Κατεβάζετε μια εφαρμογή στο PS4 και από εκεί φορτώνετε συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο headset (τις οποίες ενεργοποιείτε γυρίζοντας το διακόπτη λειτουργίας στη θέση 2). Η ίδια η εφαρμογή έρχεται με μερικές έτοιμες ρυθμίσεις, τόσο για είδη ταινιών όσο και είδη παιχνιδιών. Υπάρχουν μάλιστα και εξειδικευμένες ρυθμίσεις για Killzone Shadow Fall, InFamous: Second Son και Watch Dogs. Με επιλογή και το πάτημα ενός πλήκτρου, η ειδική ρύθμιση είναι έτοιμη. Θα προτιμούσαμε καλύτερη σήμανση στο interface βέβαια. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει ήδη φορτωμένη ρύθμιση και επιλέξετε κάποια άλλη, τότε δεν αλλάζουν θέση μεταξύ τους, όχι πριν την αφαίρεση της υπάρχουσας ρύθμισης, και εμφανίζεται το μήνυμα “The headset is not ready”. Όχι ιδιαίτερα σαφές. Εφόσον επιλέξετε να ετοιμάσετε κάποιο δικό σας πρότυπο, μπορείτε να ελέγξετε τρεις μόλις μετρητές και να δώσετε ονομασία στο αποτέλεσμα για να μπορείτε να το ξεχωρίσετε όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσετε.
Πάντως θα ήταν προτιμότερο το Companion App να είναι μέρος του firmware και όχι ξεχωριστό download. Όση ευκολία χρήσης καταδεικνύει το γεγονός ότι κουμπώνει ένα USB stick και όλα είναι έτοιμα, τόσο το ανάποδο φαίνεται όταν κάποιος πρέπει να πάει ψάχνοντας για να βρει μια εφαρμογή μέσα σε μια θάλασσα από games. Δεν κερδίζει κανείς τίποτα με το να χρειάζονται ξεχωριστά downloads και επιπλέον βήματα.
Βέβαια στην πράξη αμφιβάλλουμε για το πόσο θα μπαίνουν οι gamers στον κόπο να κάνουν τόσο micromanagement. Με ακόμη πιο ακριβό headset ίσως να είχε νόημα, ειδικά αν το πρώτο μέλημα ήταν οι ταινίες και η μουσική.
Να την ακούσετε ή όχι;
Ο ήχος είναι μυστήριο άθλημα και το Authority είναι μυστήριος ιστότοπος. Ρεαλιστικά ωστόσο το PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0, όσο κουραστικό όνομα και αν έχει, είναι μια πολύ καλή επιλογή, ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν ή δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με PlayStation. Στα χρήματά του είναι πολύ δύσκολο να βρείτε κάτι με ανάλογη ποιότητα ήχου, πόσο μάλλον ασύρματο. Αν λοιπόν δεν έχετε σκοπό να βάλετε ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, η πρόταση της Sony δεν είναι απλά καλή, αλλά, πολύ πιθανά, η καλύτερη συνολική πρόταση που θα βρείτε στην κατηγορία.
Δεν είναι και λίγο.