Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, που εδώ και πολλά χρόνια εκπροσωπείται κάτι παραπάνω από επάξια από το Football Manager, το μπάσκετ ποτέ δεν είχε κάποια πρόταση αντίστοιχου βεληνεκούς στον τομέα του sports management. Στο παρελθόν, υπήρξαν αρκετές προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα ποιοτικό basketball manager αλλά η μία μετά την άλλη έπεσαν στο κενό. Πάντως αυτές οι αποτυχίες δεν εμπόδισαν την Cyanide να δημιουργήσει τα δύο τελευταία χρόνια, ισάριθμα παιχνίδια με την επωνυμία Basketball Pro Management δοκιμάζοντας και αυτή τις ικανότητες της.
Το Basketball Pro Management 2015, που αποτελεί τη φετινή δημιουργία, με την πρώτη ματιά, είναι υπερβολικά απλό. Οι βασικές επιλογές του πολύ λιτού κεντρικού μενού είναι μόλις 2: η εκκίνηση ενός νέου παιχνιδιού και η μετάβαση στις τεχνικές ρυθμίσεις του τίτλου. Στην συνέχεια όμως, επικρατεί το χάος, καθώς το UI παραπατάει και είναι προφανές ότι δεν έχει δοθεί όχι απλά η πρέπουσα, αλλά ούτε καν ελάχιστη προσοχή. Στην δημιουργία προφίλ υπάρχει μόνο η επιλογή για άνδρα προπονητή, το όνομα και το επώνυμο βρίσκονται στα ανάποδα αντιστοίχως χωρία, ενώ το πιο τραγελαφικό αφορά τον ορισμό υπηκοότητας, όπου υπάρχει 3 φορές η επιλογή να είσαι Ισπανός, 5 φορές η επιλογή να είσαι Αμερικάνος ενώ δεν λείπουν και τα ορθογραφικά λάθη στις ονομασίες των χωρών.
Η ταλαιπωρία δεν έχει τελειωμό, καθώς μετά την ολοκλήρωση του προφίλ, ο παίκτης πρέπει να επιλέξει και την ομάδα που θα αναλάβει. Η διαδικασία καταλήγει να είναι σουρεαλιστική, καθώς ο παίκτης πρέπει να μαντέψει αν η ομάδα που έχει επιλέξει είναι τελικά αυτή που θέλει χάρη στην περιορισμένη εξασφάλιση δικαιωμάτων. Τα ονόματα των περίπου 1.500 ομάδων είναι πολλές φορές τα ίδια κάτι που οδηγεί στην ύπαρξη μεγάλων παρανοήσεων, δηλαδή μπορεί να επιλεχθεί κατά λάθος ο Παναθηναϊκός στην θέση της ΑΕΚ, ο Ερυθρός Αστέρας στην θέση της Παρτίζαν. Τουλάχιστον για τις ευρωπαϊκές ομάδες τα ονόματα των παικτών είναι τα σωστά, ενώ και στις ομάδες του ΝΒΑ, οι όποιοι αναγραμματισμοί είναι πιο ανεκτοί και δεν αποπροσανατολίζουν στον ίδιο βαθμό με τις ομάδες.
Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι δεν έχει κάποια ιδιαίτερα ζητήματα που να αφορούν το gameplay του, καθώς σε αυτά έχει δοθεί όντως σημαντική προσοχή από τους δημιουργούς. Χωρίς να υπάρχουν επιλογές όπως οι συζητήσεις με τους παίκτες, η ρύθμιση και σχεδίαση των προπονήσεων και το scouting, η δημιουργική ομάδα έχει ασχοληθεί πολύ με τη δουλειά ενός προπονητή κυρίως σε αγωνιστικά θέματα. Την παράσταση κλέβει το απολαυστικό play editor, στο οποίο ο καθένας μπορεί να σχεδιάσει τα δικά του συστήματα και να τα θέσει σε εφαρμογή στους αγώνες. Επίσης τα στατιστικά του κάθε αγώνα είναι αρκετά πλούσια και βοηθούν αρκετά την ανάλυση ενός αγώνα και διευκολύνουν το έργο του κάθε επίδοξου προπονητή κατά την διάρκεια του. Ακόμη απροβλημάτιστοι είναι και οι μηχανισμοί των μεταγραφών και της διαχείρισης των οικονομικών του συλλόγου, αν και πολύ δύσκολα θα υπάρξει η όποια ενασχόληση με αυτούς τους τομείς.
Όμως, ο ανασταλτικός παράγοντας είναι πως αν ο όποιος παίκτης δεν ασχολείται φανατικά με το μπάσκετ, δύσκολα θα καταλάβει αρκετά από τα στοιχεία του παιχνιδιού, ειδικά αυτά που αφορούν καθαρά το αγωνιστικό μέρος. Υπάρχουν στιγμές που απαιτείται βαθιά γνώση του αθλήματος, με τις μεγάλες ομάδες να είναι ουσιαστικά ανίκητες αν δεν επιτευχθεί τέλειο κοουτσάρισμα στον αγώνα, κάτι που για έναν αρχάριο με το μπάσκετ είναι πρακτικά αδύνατο.
Το Basketball Pro Management 2015 διαθέτει δύο τρόπους παρουσίασης, με τρισδιάστατα μοντέλα, τα οποία είναι ουσιαστικά χρωματισμένα πίξελ και την πιο απλή και εύκολη στο μάτι δισδιάστατη έκδοση, που είναι και αρκετά καλύτερη. Παράλληλα, υπάρχουν και οι ήχοι των γηπέδων, όπως τα συνθήματα του κοινού, το χτύπημα της μπάλας στο παρκέ και οι οδηγίες των προπονητών. Το κακό είναι πως σε κάθε αγώνα, είτε είναι φιλικός, είτε ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού οι ήχοι είναι ίδιοι και επαναλαμβανόμενοι και μετά τους πρώτους αγώνες το αποτέλεσμα είναι εκνευριστικό. Το ίδιο αποτέλεσμα υπάρχει και με το soundtrack του παιχνιδιού, που σε στιγμές μοιάζει να αποτελείται από ένα μόνο τραγούδι που παίζει σε λούπα.
Το πρόβλημα με το Basketball Pro Management 2015 και γενικώς με τα παιχνίδια που ασχολήθηκαν με το basketball management είναι πως η δημοτικότητα του αθλήματος είναι πολύ μικρή σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με το ποδόσφαιρο και δύσκολα θα βρεθούν πολλοί που θα εκτιμήσουν το περιεχόμενο του παιχνιδιού, ενώ πλέον ακόμη και πολυδιαφημισμένοι τίτλοι όπως το NBA 2K15 εμπεριέχουν όλο και περισσότερα στοιχεία management. Αυτά σε συνδυασμό με την απουσία των επίσημων αδειών από παίκτες και ομάδες, υποβαθμίζουν σημαντικά την προσπάθεια των δημιουργών να φτιάξουν κάτι που θα αντικατοπτρίζει το όραμα τους. Αν σε αυτή την προσπάθεια προστεθούν και τα όποια λάθη υπάρχουν, δύσκολα θα βρεθούν αρκετοί που θα στηρίξουν όχι απαραίτητα αυτή, αλλά και τις μετέπειτα αντίστοιχες κυκλοφορίες που θα ακολουθήσουν.